Vijf tips om een kamer te verlichten

Blog Vijf tips om een kamer te verlichten

Met de juist gekozen verlichting breng je in iedere kamer van je huis een unieke sfeer aan. Er zijn heel wat verschillende soorten armaturen en lampen om uit te kiezen. Dus wat je waar gaat installeren kun je beter even vooraf plannen, voordat je lukraak in het plafond begint te boren.

Stel dus eerst een verlichtingsplan op. Er zijn goede apps die je kunt downloaden via het net om je daar bij te helpen. Maar we geven je toch al enkele tips mee om de eerste hindernissen met gemak te kunnen nemen.

Waarom voor ledverlichting kiezen?

Of je nu gaat voor klassieke, rustieke verlichting of je kiest voor design lampen, ledverlichting is altijd een prima keuze, want:

  • ledverlichting heeft een brede waaier aan toepassingen;
  • je zult aanzienlijk op energie besparen;
  • leds hebben een lange levensduur;
  • de meeste ledlampen hebben dezelfde fitting als traditionele lampen.

 Starten met je verlichtingsplan

In een paar stappen leggen we je uit hoe je een lichtplan uitwerkt. Twijfel je ergens over, aarzel dan niet om een vakman te raadplegen. Denk er aan: veiligheid boven alles. Ook vind je in de betere lampenwinkel dikwijls ervaren adviseurs. Een verlichtingsplan maak je zo:

  • Maak een plattegrond van je huis.
  • Bepaal de functionele aspecten. Bij het werken in de keuken zul je andere verlichting nodig hebben dan bij het televisiekijken.
  • Markeer de lichtpunten op je plattegrond.
  • Bepaal welk soort verlichting je op ieder lichtpunt wilt hebben.

Keukenverlichting plaatsen

De keuken is te vergelijken met een werkruimte, dus verlichting zal er een belangrijke rol spelen. Maar dat neemt niet weg dat het er niet gezellig mag en kan zijn. Kies voor gerichte en sterkte verlichting boven de werkbladen, en maak sfeer met armaturen die bepaalde elementen uitlichten.

Heb je een eethoek in de keuken, dan zul je daar ook de juiste verlichting moeten installeren. Vergeet niet dat als je er ook ontbijt, het tijdens de wintermaanden ‘s morgens vroeg nog aardig donker kan zijn.

De woonkamer verlichten

Hier breng je het meeste tijd door, de juiste verlichting kiezen is hier ook erg belangrijk. Verdeel de woonkamer in verschillende delen. De zithoek, de eethoek en de eventuele leeshoek. Kies in ieder gedeelte voor de juiste verlichting. De zithoek vraagt bijvoorbeeld om minder sterk en gericht licht dan de leeshoek. Met de juiste accenten op de juiste plaats maak je het echt gezellig. Je zult er echter ook voor functionele verlichting moeten zorgen. Die zal maximale lichtsterkte leveren als er gewerkt, gepoetst of gegeten wordt. Daarnaast kun je met indirecte verlichting een zodanige ambiance kweken waardoor het zalig wordt om tijdens de donkere winteravonden van je eigen woonkamer te genieten.

Sfeerverlichting

Met sfeerverlichting kun je iedere plaats in je huis nét dat ietsje meer geven. Of het nu over een slaapkamer of een overloop gaat. Die juist belichte nis of schilderij zal altijd een extra waarde aan je inrichting geven. Deze bijverlichting hoeft niet altijd duur te zijn. Je kunt het bovendien later nog toevoegen, daar waar en wanneer nodig. Je weet nooit wat je op een of andere antiek- en brocantemarkt nog op de kop tikt dat echt wel een prominent plaatsje in je huis nodig heeft. Met sfeer- of accentverlichting kun je ervoor zorgen dat je nieuwe aankoop er op zijn allerbest uitziet.

Recente berichten