Waarom je zuinig moet zijn met sojasaus

Blog Waarom je zuinig moet zijn met sojasaus

Een heerlijke smaakmaker bij de sushi, door je wokgerecht of in de vleesmarinade: het bekende Aziatische product, sojasaus. Toch kun je er beter niet al te veel van nuttigen. In dit artikel leggen we je uit waarom. 

Wat is sojasaus?

Sojasaus ontstaat doordat sojabonen en tarwe worden gefermenteerd. Het is een zoute, vloeibare smaakmaker. Er bestaan verschillende sojasauzen in heel Azië, met elk hun verschillende ingrediënten, smaken en geuren. De meest voorkomende sojasaus is een Japanse donkere soja genaamd ‘koikuchi shoyu’, die wordt gemaakt van gefermenteerde tarwe en sojabonen. Sojasaus wordt veel gebruikt bij sushi, kip, tofu en salades.

Wat zijn de voedingswaarden?

Een eetlepel sojasaus van 15 milliliter bevat 8 calorieën, 1 gram koolhydraat, 0 gram vet, 1 gram eiwit en 902 milligram natrium. In sojasaus zit dus een grote hoeveelheid zout. Een te hoog zoutgehalte verhoogt de kans op een hogere bloeddruk. Hierom is het belangrijk om zuinig om te gaan met de smaakmaker. Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan zes gram zout per dag te nuttigen, en daar zit je met sojasaus al snel aan. Daarom is het belangrijk om zuinig te zijn met sojasaus. Gelukkig worden er tegenwoordig ook sojasauzen gemaakt die minder zout bevatten, maar het is onmogelijk om een sojasaus te maken die helemaal geen zout bevat.

Daarnaast bevat sojasaus gluten en tarwe. Mensen met een tarwe-allergie, glutenallergie of coeliakie moeten dus oppassen met het nuttigen van sojasaus. Het is daarom belangrijk om de ingrediëntenlijst van de sojasaus te checken, voordat je de smaakmaker gaat gebruiken.

Recente berichten